PETER BRAMSEN

KUNST PÅ STEN

FRA LITOGRAFENS EGEN SAMLING

En enestående kunstoplevelse venter på havnen i Svendborg, hvor Atelier Clot, Bramsen & Brunholt den 18. november åbner en ekstraordinær salgs-udstilling med litografier udvalgt af litografen Peter Bramsen selv. 

Udstilling af værker fra litografens egen samling kaster lys over Peter Bramsens 60 år lange karriere og hans betydelige bidrag til ­kunstverdenen. De ca. 50 værker er nøje udvalgt af Peter Bramsen selv ud fra personlige relationer og tekniske finesser, der fremhæver hans enestående talent og passion for håndværket.

Udstilling med Peter Bramsens egne litografier

FERNISERING
Lørdag den 18. november
kl. 14-17

Peter Bramsen vil være tilstede ved ferniseringen. Der er fri entré.

Udstillingen vises
18. nov. 2023 – 20. jan. 2024
FRI ENTRÉ

Atelier Clot, Bramsen & Brunholt
Frederiksø 16A
5700 Svendborg

Åbningstider:
Torsdag kl. 13-17
Fredag kl. 13-17
Lørdag kl. 12-14

 

Der er mulighed for at booke en privat fremvisning for kunstforeninger, virksomheder, museer eller større grupper. Kontakt os på email: galleri@atelierclot.dk eller telefon +45 93 20 68 50.

PETER BRAMSEN – KUNST PÅ STEN

UDSTILLINGSPLAKATER

Peter Bramsen – Kunst på sten

VÆRKER FRA LITOGRAFENS EGEN SAMLING

En enestående kunstoplevelse venter på havnen i Svendborg, hvor Atelier Clot, Bramsen & Brunholt den 18. november åbner en ekstraordinær salgs-udstilling med litografier udvalgt af litografen Peter Bramsen selv. 

Udstillingen giver et sjældent indblik i litografens verden. Litografierne, håndplukket fra Bramsens egen samling, kaster lys over hans 60-årige karriere og hans betydelige bidrag til kunstverdenen. De ca. 50 værker er nøje udvalgt af Peter Bramsen selv, baseret på personlige relationer og tekniske finesser, der fremhæver hans enestående talent og passion for litografi. 

Dette eksklusive arrangement er en hyldest til grafikkens historie og mangfoldighed, præsenteret gennem mesterværker skabt af nogle af det 20. århundredes mest indflydelsesrige kunstnere. Udstillingen inkluderer værker af ikoniske kunstnere som Arne Haugen Sørensen, Pierre Alechinsky, Asger Jorn, Bram Van Velde, Carl-Henning Pedersen, Antonio Saura, Mogens Andersen, Pierre Soulages, Erró og mange andre. Det er bemærkelsesværdigt, at mange af disse kunstnere har haft tætte venskaber med Peter Bramsen, hvilket giver udstillingen en ekstra dimension af personlig og kunstnerisk forbindelse. Af den grund er mange af de udstillede værker også dedikeret til Peter Bramsen med det franske “Pour Peter”. 

Atelier Clot og Bramsen

Atelier Clot er Paris’ ældste litografiske værksted og er placeret i det charmerende Marais-kvarter i Paris. Med en stolt historie, der går tilbage til 1896, blev værkstedet grundlagt af Auguste Clot, en af hovedstadens mest talentfulde litografer på det tidspunkt. Hans banebrydende arbejde inden for farveanvendelse tiltrak opmærksomhed fra den unge kunstnergruppe “Nabis” og kunsthandleren Ambroise Vollard, der bestilte værker til sine berømte grafikeralbum. Fra 1896 blev Atelier Clot hjemsted for produktionen af de smukkeste mesterværker inden for farvelitografi, som bar signaturer fra store kunstnere som Degas, Cézanne, Renoir, Sisley, Redon, Bonnard, Vuillard, Signac, Munch, Rodin og mange flere.

I slutningen af 1950’erne kom der en ung nyuddannet litograf, Peter Bramsen, til Paris. Allerede i 1963 bliver han partner i det gamle værksted. I 1965 blev Clot, Bramsen & Georges stiftet og Bramsen blev kunstnerisk og faglig leder. Peter Bramsen’s dygtighed og lidenskab for litografi gav nyt liv til værkstedet, og hans kunstneriske vision førte til trykningen af værker med nogle af tidens største kunstnere. Værkstedet flyttede i 1968 til Marais-kvarteret på Rue Vieille du Temple, hvor det ligger i dag. Peter Bramsen bragte ikke kun sin tekniske ekspertise til det gamle værksted, men også sin karismatiske udstråling og kreative energi. Hans evne til at forstå ikke kun stenens fortræffeligheder, men også kunstnerens vision, gjorde ham til en eftertragtet litograf for kunstnere fra hele verden. Bramsen skabte et sted, hvor kreativitet og venskaber blomstrede. Her samledes et væld af kunstnere som Asger Jorn, Alechinsky, Bram Van Velde, Lindström, Wyckaert, Pol Bury, Topor, Arman, Saura, Bjørn Nørgaard, Voss, Toledo, Michaux, Soulages, Calder, Wifredo Lam og mange andre for at arbejde med stentryk. 

Bramsen & Svendborg

Selvom Peter Bramsen oprindeligt er fra København, har Svendborg hele tiden været et sted Peter har haft sit hjerte. Især igennem de sidste 30 år hvor familiens gamle træskib Carla har været en fast del af familien Bramsens somre i Danmark. Gode venskaber og familierelationer gjorde derfor at valget faldt på Svendborg da Peter og Ingrid Bramsen skulle skifte et langt spændende liv i Paris ud med pensionisttilværelsen i Danmark. 

“Da galleriet på Frederiksø skulle åbnes, var Peter en uundværlig del af gennemførelsen. Hans engagement og lange erfaring gjorde at stedet blev til et sted vi kun kunne drømme om. Derfor er det med stolthed at vi kan præsentere denne udstilling med Peters egne værker.” udtaler Morten Brunholt som er daglig leder af Atelier Clot, Bramsen & Brunholt på Frederiksø.

“Peter Bramsen – Kunst på sten: Værker fra litografens egen samling” er ikke blot en udstilling; det er en dybtgående rejse ind i kunstens verden, en hyldest til Atelier Clots arv og et vidnesbyrd om Peter Bramsens dedikation til den litografiske proces. Udstillingen åbnes med en fernisering den 18. november 2023 kl. 14-17. Alle er velkomne.

Peter Bramsen

  • Født på Frederiksberg i 1935
  • Uddannet litograf hos J. Chr. Sørensen i København (svendeprøve med bronzemedalje)
  • Støtte til videreuddannelse i Paris med legat fra Håndværkerbanken og Knud Højgaards fond i 1959 
  • Udnævnt til medlem af Institut National des lettres i 1983
  • Tildelt Thorvald Bindesbøll-medaljen i 2002

Litografi

Litografi er en teknik, der bruger en kalksten med en porøs overflade til at overføre et billede til papir. Kunstneren tegner eller maler direkte på stenen med fedtholdig blyant eller tusch. Når stenen fugtes og rulles med oliefarve, hæfter farven kun til de fedtede områder. Papir presses mod stenen, og billedet overføres til papiret. Litografi giver kunstneren mulighed for at arbejde med forskellige teksturer og farver for at skabe unikke visuelle effekter.