Præsentation / Udsagn fra Pierre Alechinsky

Udsagn fra Pierre Alechinsky

Pierre Alechinsky
 
Middag nærmer sig. En dejlig duft hænger i luften og fortrænger dampene af olie og benzin. Maskinen står stille. Lidt klirren. En nøgle strammer hurtigt en møtrik: trykkersvenden spænder en sten fast i pressen til det kommende arbejde med en mekanikers automatiske bevægelser. Det er Jean Gabin og hans lokomotiv i Menneske dyret. Mens jeg udtværer en serie marginale klatter på min sten for at tyde, hvad de dikterer mig (med hensyn til Rorchach-tests: så laver man selv de bedste) kan jeg høre, at der åbnes ølflasker og trækkes vin op. Bordet er dækket – i eftermiddag vil vi sidde og signere værker ved det – og der kommer, hvad jeg nok anede : gryden! Peter beværter os fyrsteligt. Dugen er taget fra en rulle med brunt papir: forlagets indpakningspapir. Efter kaffen vil han lave “dugen” til en stor pose, der rummer måltidets relief.
 
På det tomme bord, søger jeg med blikket, en “graffiti” efterladt af Jorn. Det er blevet en vane hos mig. Snit lavet af vores ven med lommekniv. Et billede i rå tilstand, i samme ånd som de vægindskriptioner i Belleville, som Brassaï holdt af at fotografere i modlys. I mangel af et fotografi har Peter gjort noget endnu bedre: et aftryk à la chinoise (efter at kaffen er drukket og “dugen” er i skraldespanden) trykt i 13 eksemplarer.
 
Jeg spekulerer på, om det ikke skulle være ved dette bord – det må have været i juni 1972, lidt før han vendte hjem, København, Silkeborg, Aarhus, hvor han døde i løbet af det følgende forår – at jeg, for sidste gang så Asger Jorn tegne på stenen, tage en snaps, nynne mellem tænderne, tænde sin pibe, tale om “manglerne ved det videnskabelige begreb: dissymetri”, og så, med sin fantasifulde, hurtige og elegante skrift, nummerere de nytrykte litografier een for een, give dem titler, signere dem og så pludselig bryde ud i skraldlatter.
 
                                                                                                        Pierre Alechinsky
 
Atelier Clot, Bramsen & Brunholt | Skovvænget 15, 5874 Hesselager - Danmark | Tlf.: +45 60882670