Præsentation / Udsagn fra Bjørn Nørgaard

Udsagn fra Bjørn Nørgaard

"En sten" Bjørn Nørgaard Håndtryk, modtryk, aftryk, indtryk, udtryk, nedtryk ... Aftryk i ler, kileskriftens aftryk i våde lertavler, middelalderens træsnit, 1800 tallets litografiske plakater, 60ernes politiske offset tryk ... At meddele sig, at udtrykke noget, at fortælle en historie, komme med et budskab...
 
I dag er det den masseproducerede tryksag, reklamen, trykket, det trykte billede har gennem historien, været det mest udbredte-folkelige-medie, til at fortælle en historie med - først med de globale elektroniske billeder over satelitter, er en alvorlig konkurrent opstået - dog er billedet i princippet bygget op på samme måde, punktet, men skærmen har afløst papiret. Billedet som objekt, den rolige meditative betragtning, er blevet til skærmens urolige flimmer, eftertanken er blevet visuel støj.
 
Blyant og papir, tusch og sten, enkelt, direkte, økonomisk, skånsomt miljømæssigt, stenen bruges atter og atter, begrænsede oplag, lille resource forbrug, en meddelelse fra et menneske til et andet, enkelt, respektfuldt, kunstneren med sine overvejelser, tilskueren med sine tanker.
 
Værkstedet, hver tid sin teknik og sit udtryk, i den forstand tilhører litografiet, trykt med sten, 1800 tallet, det var den tids teknologisk overlegne billedproduktion, men samtidigt rummer teknikken nogle kvaliteter af immateriel natur, som jeg har forsøgt at nærme mig i det foregående; til det kommer tiden.
 
De moderne digitale teknikker stjæler tiden, vi troede at automatisering og de digitale processer, kunne spare tid og arbejde og dermed give mennesker mere tid til sig selv (?), hvad det så skulle være. Det modsatte viser sig at være tilfældet.
 
Når en kunstner tegner på sten, giver han tid til stenen, tid til billedet, når litografen trykker billedet giver han tid, hvert stykke papir berøres af mange menneskehænder, de giver tid til billedet, når vi betragter et litografi udført af mange hænder modtager vi tid, ro og eftertanke, hvorimod det digitale billede stjæler vores tid og vores drømme.
 
Derfor er Peters værksted en vigtig “sten” i den bygning, der hedder et menneske, en sten.
 
                                                                                                              Bjørn Nørgaard .
 
Atelier Clot, Bramsen & Brunholt | Skovvænget 15, 5874 Hesselager - Danmark | Tlf.: +45 60882670