Præsentation / Udsagn fra Antonio Saura

Udsagn fra Antonio Saura

"Til Peter Bramsen", Antonia Saura I porten den store håndpresse som et hornet dyr tålmodigt ventende på at blive sendt til Mellemamerika.Bag glasdøren den store hal med de sorte maskiner, akvarium, fyrtårn, fabrik der altid står med grå toner i erindringen.
 
Til venstre for indgangen det store bord til brodermåltider, rundhåndede udskænkninger, og til signering af de færdige tryk, der minder om sværme af sommerfugle. På væggen bag bordet ses postkort og udklip- tilfældige bytter taget fra fjerne havne på lange rejser. Til højre en kabys, hvor kaptajnen, som den ensomme navigatør han vedbliver med at være, tilbereder dagens ret. Det er ikke blot flæsk og kål der bydes besætningen. Skibet - fuldt af flyvende drømme, salpeter og hård blæst, i fantasien opslugt i den duvende og tilsyneladende skrøbelige hal af krystal, hvor pressernes håndsving minder om skibets ror- drives frem af de sårbare sommerfugle af papir med mange farver, frembragt under den skæggede kæmpes årvågne blik. Der er lukafer hvor sømændenene arbejder og i lasten er der skjulte rum og sære kroge med strømmende vand. Til venstre for den store hal med maskinerne- det drejer sig om et sejlskib hvis sære apparater kun yder spredt og tilfældig energi, der driver stivnede instinkter, ønsker og overraskelser frem – ser man kaptajn Nemos aflåste kahyt med skuffer fulde af skatte fra havet, erobringer, triumfer og skuffelser, farver og tatoveringer behersket af den nu bortgåede store trolds foruroligende, ætsende, varmende nærhed.
 
"Le Calmar géant", "le mystérieux Orient-Express", "le Grand d’outremer", "le Hollandais errant", "l’Ange", "le Ramolliseur", "la Taupementale", "le Serpent infaillible", "leCorsaire noir", "le Saurien à la jambe de bois" et "le Gitano Señorito" er nogle af de sømænd, der erindres fra lange forskellige togter for fulde sejl. I mere end et par år på det store krystalskib har jeg haft den ære at arbejde under den store og rundhåndede kaptajns opsyn, at være med til morgener derpå og strålende skumringstimer. Under det vanskelige arbejde i de mange måneder har vi set de fire årstider komme til syne, nationernes haver, storme af syre og tryksværte, deforme uhyrer, bundløse dybder, billeder uden midtpunkt og midtpunkter skjult i tåger. Vi har været med til landgange og redningsaktioner, vi har kippet med flaget, og vi har agtersejlet pirater. Vi har kastet halvgjorte kadavre overbord, sendt breve til Mexico til filatelisters jubel, og vi har smidt flaskepost i Sargasso havet adresseret til adskillige kære forfædre på andre breddegrader. I kompasrosen har vi set fremtidens afklarede lærdom. I logbogen fra de lange overfarter har vi for altid rettet kompasset præcist nord-syd, to faste holdepunkter i et bestandigt venskab, det lune herberg for jordens sejlende folk.
 
                                                                                                                  Antonia Saura
 
Atelier Clot, Bramsen & Brunholt | Skovvænget 15, 5874 Hesselager - Danmark | Tlf.: +45 60882670