REVOLUTIONSPLAKAT

FIRE ORIGINALE LITOGRAFIER AF ASGER JORN

ASGER JORN – PARIS 1968

I maj 1968 fik Frankrig med ungdomsoprøret sin største sociale opstand i nyere tid. Det der begyndte som et studenteroprør i ­Nanterre i marts og i Paris fra starten af maj, udviklede sig efter den 13. maj til en generalstrejke med anslået 10 mio. strejkende. Krisen blev politisk, og for en kort tid syntes Charles de Gaulle at stå svagt. Men med sin tale den 30. maj, hvor han opløste ­Nationalforsamlingen og appellerede til »det tavse flertals« ønske om »ro og orden« fik han vendt stemningen.

Og netop natten til den 30. maj 1968 besluttede Asger Jorn i samarbejde med litografen Peter Bramsen at udføre en serie plakater til fordel og støtte for ungdomsoprøret. Udfaldet blev den i dag så berømte Revolutionsplakat. Med bevidste stavefejl og fordrejninger af oprørets slogans udtrykte Jorn sin sympati med studenternes kamp. Fire plakater blev trykt på et ark og derefter delt i fire plakater. Hver med sit udtryk og filosoferende tekst af Jorn. 

I Paris var der på det tidspunkt mangel på materialer og Peter Bramsen kunne ikke skaffe papir til hele oplaget. Heller ikke afrensningsvæske til valserne kunne skaffes. Så svendene på værkstedet måtte i ly af natten ud og skaffe lidt benzin fra de parkerede biler i området. Derfor blev der natten til den 30. maj kun trykt 100 eksemplarer. Ugen efter, den 7. juni, lykkedes det at skaffe materialer til 300 eksemplarer ekstra. Det oprindeligt aftalte oplag på 1000 eksemplarer blev aldrig færdiggjort.

Der går mere end 50 år og Peter Bramsen og hustru beslutter, efter et langt liv i ­Paris, at flytte tilbage til Danmark. Under flytningen finder Peter Bramsen deoriginale gamle film, som det andet oplag, den 7. juni 1968, var trykt efter og huskerde manglende eksemplarer i oplaget. Hermed er idéen til det 3. oplag født. Mu­seum Jorn bliver kontaktet og godkender projektet. Det aftales at yderligere 400 ­eksemplarer af plakaten trykkes i litopressen ud fra de originale gamle oplæg. 3. oplag trykkes 28. juni 2022. Plakaten deles i fire som oprindeligt tænkt og alle eksemplarer stemples på bagsiden med datoerne for trykstart af de 3 oplag.

Asger Jorn Revolutions Plakat

Asger Jorn – Uden titel (Revolutionsplakat)

10.500,00kr.

Håndlavet samlemappe

Til denne serie har vi fået udviklet en håndlavet samlemappe med præget Jorn signatur på forsiden. Ved køb af alle fire litografier er mappen inkluderet. Ønskes mappen ved køb af et enkelt litografi kan det bestilles her.

 

REVOLUTIONSPLAKAT

Fire plakater af Asger Jorn udført i maj 1968 til støtte for de franske studenter i Paris

Serie på 4 litografier.
1. oplag trykt 30. maj 1968 i 100 eksemplarer.
2. oplag trykt 7. juni 1968 i 300 eksemplarer.
3. oplag trykt 28. juni 2022 i 400 eksemplarer.
Signeret i stenen.

BRISEZ LE CADRE QI ETOUF LIMAGE – Format: 50,1 x 32,8 cm
AID OS ETUIDANTS QUIL PUISE ETUDIER E APRANDE EN LIBERTÉ – Format: 51,1 x 32,8 cm
VIVE LA REVOLUTION PASIONÉ DE LINTELIGENCE CREATIVE – Format: 51 x 32,4 cm
PAS DE PUISANCE DIMAGINATION SANS IMAGES PUISANTE  – Format: 50,5 x 32,5 cm

 ——————–

Tak til Museum Jorn og Peter Bramsen for at gøre dette projekt til en realitet.